Argumenterende tekst – Brosjyre (Naturbruk)

(Denne nettressursen er del av et større digitalt hefte om arbeid med multimodalitet i FYR, utviklet for skoleringssamlingene i FYR høsten 2015 og høsten 2016. Følg linken for å komme til hovedsiden for det digitale heftet. Papirheftet kan lastes ned gratis som pdf eller bestilles i trykt versjon.)

 

Oppgavetekst til elevene:

En lokal ungdomspolitiker uttalte nylig at det ikke er noe tap om vi mister norsk landbruk, og i den siste tiden har du hørt flere på din alder si det samme.

  • Lag en brosjyre som argumenterer for at norsk landbruk er viktig.
  • Finn gode og holdbare argumenter som du mener vil påvirke ungdom i kommunen din.
  • Du kan blant annet benytte deg av nettsidene til Norsk Landbrukssamvirke.

 

Brosjyre

 

Tegneserie

 

Den samme oppgaven kan også løses som plakat eller tegneserie. Da kreves det at argumentene er mer spissformulerte og kortfattede. Tegneserieplakaten under benytter flere av de samme bildene og argumentene som brosjyren over, men plakatformatets viktigste rolle er å kommunisere raskt og effektivt. Da må verbalteksten være betydelig kortere enn i brosjyren, mens bildene får et større ansvar for å kommunisere. Å utforske forskjeller og likheter mellom tekstene sammen med elevene kan være en nyttig øvelse før elevene begynner å designe egne tekster.

 

Enda mer effektivt kommuniserte partiet MDG under valgkampen i 2015:

 

Tilbake til forsiden av heftet

Til toppen