Tenkeskriving i kunst og håndverk

«Jeg ser en mann som har kjærlighetssorg. Det vises på utsiden at det gjør vondt på innsiden».                            

På Kolstad skole har elevene hatt fokus på Edvard Munch og hans kunst. Resultatet av dette arbeidet ble en felles kunstutstilling basert på egenproduserte malerier og tekster.

På 4. trinn hadde de jobbet lenge med historien om Edvard Munch. De så på bilder fra ulike perioder av hans virke, og elevene fikk høre historier både om Munchs liv og historien bak flere av hans hovedverk. Spesielt ble elevene grepet av historien om hans mor og søster som døde da han var barn. De ble også opptatt av Jeppe som var forelsket i Oda, men som ikke ville ha ham. «Skrik» var også selvfølgelig spennende, og det var et motiv alle kjente godt fra før.


Kunstutstilling og tenkeskriving

Fjerdetrinnselevene hadde vært på flere kunstutstillinger, og nå var det deres egen utstilling de skulle besøke. De startet ved kunstverket «Skrik», som elevene på 5. trinn hadde malt. Elevene var godt kjent med historien om Munch som gikk bortover veien med sine venner, da himmelen plutselig ble farget blodig rød og han hørte et skrik gjennom luften. Elevene fikk i oppdrag å bruke fire minutter på å tenkeskrive om hva de assosierte med «Skrik». Enten hva de så, visste eller følte når de satt der omgitt av ulike «skrikuttrykk». De kunne beskrive motiv, fargebruk eller starte med Når jeg tenker på Skrik, tenker jeg …                                                                             

  

Om Melankoli tenker jeg på Jeppe som ikke fikk Oda. Det gjorde heller ikke Edvard, men det var Kristian som fikk Oda til slutt. Jeg skjønner ikke hva Jeppe ble så sur for. Han kan jo bare finne seg en ny dame. Er det så ille? Det er jo bare en dame.

(Undervisningsopplegget er utarbeidet av Lone Strand Randal ved Kolstad skole)

Til toppen