Modelltekster, skriverammer, kriterier og film bidrar til inspirasjon og støtte.
Elevrespons er også en sentral del av dette opplegget.
Læreren veileder gjennom hele prosessen, og tekstene blir til slutt samlet i en felles krimbok som leses for et annet trinn på skolen.
Undervisningsopplegget:
- Tenkeskriving: Hva tenker du når du hører ordet påskekrim?
- Bakgrunnskunnskap: Hva vet vi om påskekrim?
- Modelltekst: «Dypfryst» av Roald Dahl. Denne teksten leses høyt for klassen. Etterpå samtaler klassen om hvilke virkemidler forfatteren har brukt.
- Ordbank: Hvilke ord egner seg til å ha med i en påskekrim, og hva betyr disse ordene?
- Kriterier for krim: Kriteriene utarbeider lærer og elever sammen. Disse kriteriene tar elevene med seg når de skal planlegge teksten, og når de skal gi respons til medelever.
- Skriveramme: Sted, hovedperson, biperson, hendelse en, hendelse to, hendelse tre og avslutning. Denne skriverammen kan tilpasses og omgjøres etter behov.
- Tankekart om hovedpersonen
- Elevene skriver førsteutkast basert på skriverammen og tankekartet.
- Film som inspirasjon for responsarbeidet: Filmen viser Gert Nygårdshaugs arbeid med en kriminalroman og hvordan redaktøren gir forfatteren tilbakemeldinger underveis i skriveprosessen.
I filmen forteller Nygårdshaug hvordan faglige tilbakemeldinger hjelper ham til å bli mer selvstendig i vurdering av eget arbeid. - Lærer modellerer: Hvordan gi respons på en elevtekst ut fra kriteriene for oppgaven og ved bruk av markeringstusjer. Hele klassen gjør dette sammen med læreren, slik at de i større grad vil være i stand til å mestre dette på egen hånd.
- Elevrespons: Basert på kriteriene kan elevene «analysere» teksten ved bruk av markeringstusjer. De ulike kriteriene har ulik farge.
- Revidere teksten
- Lærerrespons
- Språkvask
- Publisere: Lage felles krimbok hvor tekstene leses høyt for et annet trinn.
Ressurser
- Undervisningsopplegget
- Skriveramme for planlegging
- Personkart
- Kriterier for respons
(Undervisningsopplegget er utarbeidet av Hege Jørgensen Hjelmeland, syvende trinn på Berg skole)