La din skole arrangere spørredag

Visste du at det finnes en egen dag for «dumme» spørsmål?

I USA har man hatt en slik dag siden 1980-tallet, en såkalt «Ask a Stupid Question Day», den 28. september. Dagen ble initiert av en gruppe lærere som innså at elevene nølte med stilte spørsmål i klasserommet i frykt for å høres dumme ut. Formålet med dagen er at elevene fritt kan få stille slike spørsmål som de ikke har fått seg til å stille tidligere. Derfor er «Ask a Stupid Question Day» egentlig ikke en dag for dumme spørsmål, men snarere en dag for å kunne dele sin nysgjerrighet med klassen uten å være redd for å bli latterliggjort.

Det eneste dumme spørsmålet er det som aldri blir stilt.


Også andre steder i verden, som i England og India, arrangerer skoler denne dagen. Så hvorfor ikke innføre den også i Norge? En slik spørredag kunne vi på norsk kalle «SOS-dag», ikke bare fordi det er en forkortelse for «spørsmål og svar», men fordi det å stille spørsmål kan betraktes som et rop om hjelp til å forstå seg selv og verden.
 

Forslag til opplegg på SOS-dagen (siste skoledag i september):

  • Lærer lager en kort presentasjon med forskjellige spørsmål og svar. Spørsmålene kan gjerne være naive og pinlige. Poenget er å oppmuntre elevene til selv å spørre.
  • Elevene skriver sine spørsmål på en lapp som legges i en hatt. Læreren trekker lapper i løpet av dagen og svarer på spørsmålene.

Til toppen