Skrivesenteret skal bidra til økt kvalitet i skriveopplæringen i både grunnskolen og i den videregående skolen.
Skrivesenteret støtter seg på en funksjonell forståelse av skriving og er opptatt av at elevene må lære å skrive for en rekke ulike formål. Et viktig mål for skriveopplæringen er derfor å gjøre elevene i stand til å produsere et bredt spekter av tekster på en slik måte at de senere kan bli aktive og myndige deltakere i yrkes- og samfunnsliv.
Med innføringen av skriving som grunnleggende ferdighet i Kunnskapsløftet, ble alle lærere posisjonert som skrivelærere med ansvar for skriveopplæringen i sine fag. Å arbeide med skriving som grunnleggende ferdighet innebærer at elevene skal lære å uttrykke seg på faglig relevante måter. Utvikling av både faglig kompetanse og skrivekompetanse er slik å forstå som integrerte prosesser som begge forutsetter hverandre.
Utvikling av elevenes skrivekompetanse er en kontinuerlig prosess som pågår gjennom hele skoleløpet. I begynneropplæringen trenger elevene lærere som er «tett på» og som motiverer og veileder dem når de skriver. På ungdomstrinnet og i videregående skole møter elevene større faglige krav og mer komplekse tekster. Skrivesenteret er derfor opptatt av at støtten ikke må avta, selv om elevene har kommet lengre i skriveutviklingen. Modellering, bruk av eksempeltekster, tydeliggjøring av formål samt støtte og veiledning i elevenes skriveprosesser, er viktige komponenter i en eksplisitt skriveopplæring.
Motivasjon for å skrive henger tett sammen med opplevelsen av mestring og opplevelsen av skrivingen som relevant for den enkelte. En motivert elev er ikke nødvendigvis en som alltid «liker» å skrive, men det er en elev som ser skriving som et viktig verktøy for å nå målene sine. Å motivere for skriving handler derfor blant annet om å målrette skriveoppgavene, gi gode rammer som støtte i skrivingen og bruke skriving i faglig relevante sammenhenger.
